“Between stimulus and response, there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.” 

― Viktor E. Frankl

Afspraak maken met Katlijn: katlijn.genderatwork@telenet.be

Privé-praktijk in Jette, Brussel

Katlijn Demuynck 

 

Coach & psychotherapeute

Ben je op zoek naar een therapeut die bij je past? Dan doe je er goed aan even wat te lezen over deze persoon. Het allerbelangrijkste in de therapie is immers de relatie tussen de twee mensen die daar zitten: de persoon die hulp vraagt en de persoon die hulp geeft. Als het goed zit – net als elke menselijke relatie heeft dat iets  onvoorspelbaars, het klikt of niet – kan die relatie zich smeden tot een samenwerkingsverband en dan kunnen we samen een stukje van de weg afleggen tot jij weer stevig staat.  

 

Mijn visie op therapie

Je komt met een vraag die je eigenlijk vooral zelf gaat beantwoorden in de loop van de therapie: je moet het zelf doen, maar je moet het niet alleen doen. Als therapeut schep ik een omgeving waar je de nodige veiligheid vindt om in alle openheid naar je eigen beleving en ervaringen te kijken en waarin ik je gaandeweg op een zo gepast mogelijk manier uitdaag om te gaan groeien.

Hoe lang duurt therapie?

Het leven blijft tot op het einde een avontuurlijke, onvoorspelbare ontwikkelingstocht: nieuwe uitdagingen komen op je pad en jij blijft veranderen. Dat je de behoefte voelt om iemand te consulteren wil meestal zeggen dat je in die natuurlijke evolutie gestokt bent door iets. Dat kan iets recents zijn, maar het kunnen ook hele oude ervaringen zijn die ineens gaan opspelen. Je weet als het ware even niet meer hoe je moet rechtkrabbelen en waar het naartoe moet. Eenmaal dat je terug stevig staat en je voelt dat je weer bent gaan groeien, kan je zonder hulp verder. Soms is dat al zo na enkele afspraken, soms duurt de gezamenlijke rit veel langer. Dat bepaal jezelf, in overleg met mij natuurlijk.

 

Welke therapiën gebruik ik?

Ik haal inspiratie uit een heleboel therapie vormen en ik stem mijn aanpak op jou af. Je hebt waarschijnlijk al heel wat geleerd en uitgeprobeerd en jij bent ook wie je bent. In functie daarvan proberen we samen een aantal strategiën uit. Het komt er bij de meeste mensen op aan om gedachten, gevoelens en gedrag beter op elkaar af te stemmen en dat heel bewust te doen. Dat kan je leren. In de loop van dat leerproces merken we meestal dat er wat oude bagage naar boven komt: kleine of grote trauma’s die om aandacht vragen en die dan vervolgens na de nodige verwerking rust kunnen vinden. Ook met die oude bagage leer jij omgaan, zodat je dat in het vervolg zelf kan aanpakken. Mijn grootste inspiratiebronnen zijn de existentiële psychotherapie, Het Intern Familie Systeem (deeltjespsychologie), de Emotion Focused Therapy, lichaamsgerichte psychotherapie (focussen, meditatie, hypnose…) en oplossingsgericht coachen.

Meet Silva de Friese Stabij

Silva is mijn hond. Ze is erbij als dat voor jou oké is. Ze is niet speciaal opgeleid, ze is van nature heel rustig, aanhankelijk en ook waakzaam. Altijd blij om je te zien! De aanwezigheid van een therapiedier is om verschillende redenen interessant:

  • Ze zijn een rustgevend element in de soms emotioneel uitdagende sessies
  • Ze kunnen aangeraakt worden, dat vinden ze zelfs fijn!
  • Ze reageren soms intuïtief op sterke emoties bij de cliënt
  • Ze zijn een voorbeeld van hoe het is om dicht bij jezelf te kunnen blijven, in contact te staan met je directe behoeftes en signalen te geven als je wat nodig hebt
  • Ze zorgen voor de nodige afleiding en lichtheid in de sessies